Gemeente Dantumadiel is mede-initiatiefnemer van deze editie van de Expo.

Noflik wenjen in duurzaam Dantumadiel

De gemeente is aanwezig met een stand die 2 thema’s heeft: Wonen en Duurzaamheid. Twee thema’s die erg in de samenleving leven.

Er is dringend behoefte aan woningen. Er is een groot tekort aan beschikbare woningen en dat is voor heel veel mensen te merken. De wachtlijsten bij woningbouwverenigingen voor een huurwoning is lang. Er moet dringend gebouwd worden. In de stand geeft de gemeente een overzicht van de toekomstige plannen voor woningbouw in Dantumadiel. De afgelopen periode zijn er veel plannen in procedure gegaan.

In 2030 moet Nederland 55% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het streven is zelfs 60% vermindering. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn.

We kunnen allemaal ons eigen kleine steentje bijdragen om het milieu te sparen.

Dat begint al bij ons thuis. We moeten in 2050 met z’n allen van het gas af en minder energie gaan gebruiken. We kunnen ons huis duurzamer maken zodat we minder energie verbruiken. Isoleren zorgt ervoor dat onze woning minder verwarmd hoeft
te worden. Dat hoeft niet direct groot te zijn. Zaken als een eenvoudige radiatorfolie kan al een forse besparing opleveren.
Zonnepanelen zorgen ervoor dat we onze eigen energie kunnen opwekken zodat we minder afhankelijk worden van energie dat opgewekt is met fossiele brandstoffen.

De medewerkers van Dantumadiel kunnen u helpen om uw woning energieneutraler te maken. En wat is er nog mooier dan dat u dit in uw eigen regio kunt doen? In uw eigen gemeente op zoek naar een aannemer.

Er zijn ontwikkelingen die bouwen voor inwoners lastig maken. Bouwprijzen zijn gestegen en ook de energiekosten zijn volop in beweging. Hoe kun je dan toch een betaalbaar huis bouwen of verbouwen? De Expo is er ook om inspiratie op te doen hoe bouw-en energiekosten kunnen worden beperkt.

Ik hoop u te mogen begroeten op deze prachtige bedrijvenbeurs en wens u alvast heel veel succes in uw zoektocht.

Gerben Wiersma

Wethouder wonen en duurzaamheid